Beram az egyik legrégebbi folyamatosan lakott település az Isztrián.

Beram déli lejtőjén levő őskori temetőben történt kutatások kimutatták, hogy a vaskor idején a település már létezett. A termékeny völgy feletti kúp alakú hegy ideális helyszín volt egy erőd-jellegű település kialakítására. A középkori vár a római alapokra később épült.

Legismertebb látnivalója a Beramtól 1 km-re észak-keletre fekvő temetőben épült Szűz Mária templom. A kápolna kulcsát a faluban levő templom melletti sekrestyéből kell elkérni.

A Szűz Mária templom az egyik legértékesebb képviselője az isztriai középkori festészetnek. A jó állapotban megmaradt késő gótikus freskók szinte teljes egészében befedik a belső falakat. A mester, Vincent Kastav a legtöbb a teret Mária és Jézus életének szentelte.

A legerősebb benyomást az úgynevezett "Haláltánc" teszi a szemlélőre, amelyen királyok, kereskedők, a bíboros, és maga a pápa is kéz a kézben táncol a halállal.

A XVIII. században, a barokk időszak alatt a templomot kibővítették és felújították, emiatt a legtöbb freskó megsérült vagy megsemmisült, átfestették és elrejtették őket. 1913-ban fedezték fel és restaurálták a freskókat.

Beram

Beram Beram Beram Beram, temető Beram, temető Beram, temető Beram Beram, Szűz Mária templom Beram, Szűz Mária templom Beram, Szűz Mária templom Haláltánc
Kezdőlap Utazások főoldal Kapcsolat
Design: BSZ Stúdió