Kuterevo egy horvátországi kis hegyi falu, Lika-Senj megyében, a Velebit hegység likai vonulatai között. Otocsán városától 14 km-re délnyugat irányában, a tengerszint felett 559 méteren, összesen 31,72 km² területen fekszik.

Kuterevoról az első írásos emlékek 1219-ből származnak.

A 16. század folyamán a lakosság nagy része elmenekült az ottomán megszállás elől. 1690-ben kezdett újból benépesedni a település, ugyanis akkor jöttek vissza azok, akik korábban elmenekültek, illetve északról Kranj és Groski Kotár területéről is érkeztek telepesek, akik a mai napig őrzik a kajkavian nyelvjárás sajátosságait.

A település első templomát 1707-ben építették, majd 1724-ben épült a helyi Miasszonyunk-temploma.

Kuterevó sikeresen megtartotta a népi hagyományokat követő építkezési stílusát illetve a famegmunkálás tradicionális technikáit. Méltán híres a fából készült termékeiről, mint például a településről elnevezett tamburica típusú hangszerről, a Kuterevkáról. Ezen felül a kuterevói famegmunkálás hírnevét öregbítik a helyi mesterek által készített hordók illetve székek.

Egyre nagyobb érdeklődésnek örvend a mackómenedékhely is, ahol elárvult medvebocsoknak nyújtanak ellátást. A legtöbb turista - akárcsak mi - ezért is keresi fel Kuterevót.

Kuterevo

János a kocsma cicájával Mackó menedék Kuterevóban Produkcióóó! Maci Maci Maci Havas maci Két lábon Lesz még ennivaló Maradék étel kiszedése a nylonzacskóbólKuterevo, macikKuterevo, maci Kuterevo, maci Kuterevo, maci Élelmet keresve Osztozkodás a kaján Kuterevo, beszállás a buszba
Kezdőlap Utazások főoldal Kapcsolat
Design: BSZ Stúdió