Az Isztria nyugati partszakaszán az egyik legérdekesebb és legismertebb isztriai-szigetcsoport a Brijuni-szigetcsoport. A szigetcsoportot 14 sziget alkotja.

A Nagy Brijuni szigetet, a mellette elterülõ szigeteket, a partszakaszt, és közvetlen környékét 1983-ban nyilvánították nemzeti parkká. Csak a két legnagyobb sziget, a Veli Brijun és a Mali Brijun látogatható.

Mivel a Brijuni szigetvilág és a vele szemben fekvõ Fazana település közötti tengeri csatorna mélysége csupán 12 méter, így a közel 10.000 évre visszatekintõ Isztriai-félsziget történelme a szigetvilágra is kiterjedt.

A szigetvilág a kõkorszakban is lakott volt. A Kr.e. III. században illír telepesek jöttek a hegyekbõl. Kr.e. I. században jelent meg a Római Birodalom a szigeteken, akik fényes palotákat, templomokat és kikötõket építettek.

A VI. és VII. század között a Bizánci Birodalomhoz tartozott a szigetvilág, majd a középkorban velencei fennhatóság alá. Ebben a korszakban is számos villát építettek. Az egyik ilyen csodálatos velencei villa a kisvonatos kirándulások mögötti étterem épülete.

1815-ben az Osztrák-Magyar Monarchia része lett. Ebben az idõszakban a helyi kõbányákból köveket szállítottak Bécsbe és Berlinbe. 1893-ban egy bécsi üzletember megvette a Brijuni szigeteket és elegáns tengerparti üdülõhelyet alakított ki. Elsõosztályú szállodák, éttermek, kaszinó és egy jacht kikötõ kényeztette az akkori arisztokratákat. A Brijuni szigetek hamarosan az osztrák császári család és az európai elit réteg közkedvelt pihenõhelye lett.

Az I. világháború során Olaszország része lett, a II. világháború után pedig Jugoszláviához csatolták. Itt élt Josip Broz Tito.

Tito ideje alatt közel 100 államfõ és több filmcsillag járt a Brijuni-szigeteken. Tito 1980-ban bekövetkezett halála után, 1983-ban nemzeti parkká nyilvánították a szigetcsoportot.

Ma a horvát hadsereg nyaralói vannak a szigeten. Ide hozzák a fontosabb protokoll illetve politikai látogatásra érkezõ vendégeket pihenni, illetve néhány teljesen elszeparált luxus birtok található a szigeten.

A Brijuni szigetvilág különlegessége az állat és növényvilág biológiai sokfélesége.

A szigetekre tipikus mediterrán növényzet a jellemzõ. Több veszélyeztetett növényfaj is megtalálható a szigeteken, mint például, a tengeri mák, vagy a vad uborka.

Õshonos madarak a sirály, tengeri fecske, kormorán, poszáta, fülemüle, gém, kócsag. Számos északi madárfaj telel a Brijuni szigeteken. A nagy szigeten van egy mocsár, itt költik ki a fiókáikat a fürj és a vadkacsa. Õshonos állatok az õz, muflon, fácán, páva, mezei nyúl. Turistamentes idõszakban a delfineket és tengeri teknõsöket is felfedezhetünk a tengerben.

A sziget északi végén szafari park található. Titó meghívására a távoli országokból érkezõ vendégek a szokásos protokoll ajándékokon túl a helyi jellegzetes állatokból is hoztak ajándékba. A szafari parkban ezek az állatok, illetve utódai vannak: struccok, antilopok, zebrák, pónik, elefántok és szamarak. Hajdanán ragadozó állatok (oroszlánok) is ékesítették a szafari park kínálatát. Ezeket az állatokat nem pároztatták és ahogy elpusztultak, az összes ragadozó kihalt a szigetrõl. Ma csak békés állatok vannak mind a parkban, mind szabadon a szigeten.

A nagy Brijuni sziget déli felén látható egy római villa maradványai. A villát és annak birtokát az Kr.e. I. században kezdték el építeni és az Kr.u. I. századra nyerte el végleges alakját. Az öböl bal oldalán láthatók a villa maradványai, mellettük két gazdasági épület romja vannak. A birtok része volt az öböl másik felén fekvõ Neptun istennek szentelt templom is. Az egykori kikötõ maradványai is felfedezhetõk a tenger alatt 1 méterrel.

A Brijuni Nemzeti Parkba Fazana településről indulnak a szervezett kirándulások, a móló végén levő idegenforgalmi irodában lehet megvenni a belépőket, amely a hajójegy árát is tartalmazza.

Brijuni szigetcsoport

Hajónk, a "Brijonka" Utazás Brijunira Csapatunk másik fele Brioni Brioni És egy másik Az 1920-ban készült templom Csapatunk Az idegenvezető lelkesen magyaráz Csapatunk Brijunin A Tito villa kitömött állatai A Tito villa kitömött állatai Kisvonat a szigeten Kisvonat a szigeten Vadaspark Vadaspark Vadaspark Vadaspark Vadaspark Az 1690 éves olajfa Erzsike János Brijuni Brijuni Brijuni Római kori romok Római kori romok Római kori romok Római kori romok Római kori romok Római kori romok Római kori romok Indulunk vissza Indulunk vissza Előttünk Fazana Magunk mögött hagytuk Brijunit
Kezdőlap Utazások főoldal Kapcsolat
Design: BSZ Stúdió